Forsåker Vårdcentral & BVC i Mölndal

Prickkontroller

Kontrollera dina hudförändringar hos oss på Forsåker Vårdcentral!

Under maj och juni månad erbjuder Forsåker Vårdcentral så kallade ”prickkontroller”, där vi kontrollerar dina hudförändringar. Du bokar enkelt tid via vår app och skriver om det är några enstaka förändringar du vill ha kontrollerat, eller om du önskar en helkroppsinspektion.

Dermatoskopi vid kontroll av hudförändringar

Varför är det viktigt att kontrollera sin hudförändringar?

 
Att regelbundet själv kontrollera sin hud efter förändringar är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att förebygga och upptäcka hudcancer i tid. Hudcancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige, och det drabbar personer i alla åldrar. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att förbättra chanserna till fullständig återhämtning, framför allt vad gäller den farligaste sortens hudcancer Malignt Melanom.
 
Här är några av de viktigaste anledningarna till att kontrollera din hud:

 • För att upptäcka hudcancer i tid: Hudcancer kan ofta behandlas framgångsrikt om den upptäcks tidigt, men om den lämnas obehandlad kan i huvudsak maligna melanom sprida sig till andra delar av kroppen och bli livshotande.

 • För att identifiera potentiellt prekancerösa lesioner: Vissa hudförändringar, t.ex. aktiniska keratoser, räknas som ett förstadie till hudcancer (skivepitelcancer) och går enkelt att behandla genom att frysa på dem. Detta gör vi på Forsåker Vårdcentral i samband med ditt besök.

 • För att bli medveten om din hudtyp och riskfaktorer: Att känna till din hudtyp och riskfaktorer för hudcancer kan hjälpa dig att vara mer försiktig med solen och vidta andra åtgärder för att skydda din hud.

Hur man själv kontrollerar sin hud:
 • Undersök hela din hud noggrant, inklusive områden som du vanligtvis inte ser, t.ex. hårbotten, under armarna och på baksidan av benen.

 • Leta efter förändringar i storlek, form, färg eller struktur hos dina födelsemärken eller andra hudfläckar.

 • Var uppmärksam på nya hudfläckar, särskilt om de inte liknar dina andra födelsemärken, eller över tid är blödande, kliande eller ömmande.

   

 • Om du märker några förändringar i din hud som oroar dig, kontakta oss på Forsåker Vårdcentral så hjälper vi dig.

 
Tips för att skydda din hud från solen:
 
 • Begränsa din exponering för solen, särskilt under de starkaste timmarna på dagen (mellan kl. 10 och 16).

   

 • Använd solskyddsmedel med bredspektrum och SPF 30 på kroppen och SPF 50 i ansiktet, varje dag, även på mulna dagar.

   

 • Bär skyddande kläder, t.ex. en hatt och solglasögon, när du är i solen.

   

 • Undvik solarium.

 Att ta hand om din hud är en viktig del av att ta hand om din allmänna hälsa. Genom att regelbundet kontrollera din hud och vidta åtgärder för att skydda den från solen kan du minska din risk för att utveckla hudcancer.
 
 

Varmt välkomna!

 

Med vänliga hälsningar,

Forsåker Vårdcentral & BVC

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev om du vill få utskick om nyheter, samhällsviktig information eller vaccinationer.