Forsåker Vårdcentral & BVC i Mölndal

Forsåker BVC i Mölndal

Välkomna att besöka vår barnavårdcentral / BVC i Mölndal, vare sig om ni följs hos oss eller bara vill titta in. På Forsåker BVC arbetar specialistläkare Elin Andersson och Joel Ellbin samt barnsjuksköterska Ann-Sofie Svensson. Ann-Sofie har en lång och gedigen erfarenhet av arbete med barn och har varit med och byggt upp ett BVC i Mölndal från grunden tidigare. På barnavårdcentralen ser vi fram emot att lära känna dig och ditt barn och ge en god och trygg omvårdnad från den allra första spädbarnstiden tills barnet börjar skolan. På vårt BVC i Mölndal arbetar vi med hela familjen, med barnets bästa i fokus.

Vi svarar för kontroller av nyfödda och yngre barns hälsa och ger råd om allt som rör ditt barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Arbete sker enligt Nationella Barnhälsovårdsprogrammet. Vaccinationer ges enligt det nationella vaccinationsprogrammet.

Tillsammans med dig ser vi till att ditt barn får det stöd och den hälsovård som erfordras för att det skall må bra och få en optimal utveckling och tillväxt. Forsåker BVC i Mölndal erbjuder hembesök till nyfödda och vid 8 månaders ålder. Vi erbjuder föräldrautbildning i grupp där du kan få stöd och råd kring barnets mat- och näringsintag, amning, sömn, gränser, relationer, hur man förebygger olycksfall och inte minst kring föräldraskapet.

Vid behov erbjuds stöd från psykologer, barnläkare, dietist, socionom och logoped inom barnhälsovårdens verksamhet. Vill du att ditt barn skall gå hos oss eller har du frågor gällande ditt barn, skriv till oss via knappen nedan eller ring 031-77 55 901. Om ditt barn är sjukt går det utmärkt att ställa frågor till din BVC sjuksköterska, men skall du boka tid så gör du det till vårdcentralen.

När ska barnen komma till BVC?

Vid samtliga besök görs rutinkontroll av längd, vikt och barnets fysiska och mentala utvecklingsnivå.

  • 0-1 mån – sjuksköterskebesök varje vecka
  • 1-2 mån – sjuksköterskebesök varannan vecka (läkarbesök vid 1 mån)
  • 2-6 mån – sjuksköterskebesök varje månad (läkarbesök vid 6 mån)
  • 6-12 mån – sjuksköterskebesök varannan månad (läkarebesök 12 mån)
  • 2-5 år – språktest vid sjuksköterskebesök
  • 3 år – teambesök med läkare och sjuksköterska
  • 4 år – Sjuksköterskebesök med syntest
  • 5-6 år – Avslutande besök inför skolstart

När barnet börjar skolan sänds journalen till skolsköterskan.

Personal

På Forsåker BVC i Mölndal arbetar barnsjuksköterska Ann-Sofie Svensson, som har en gedigen erfarenhet av arbetet. Även specialistläkare från Forsåker Vårdcentral och barnläkare från Barn och Ungdomsmedicinska mottagningen i Mölndal bemmanar enheten.

Besök oss

Vi visar gärna vårt BVC för blivande föräldrar, ni är mycket välkomna att besöka oss!

Hembesök

Hembesök görs hos nyfödda och enligt Nationella Barnhälsovårdsprogrammet.

Ann Sofie Svensson Barnsjuksköterska på Forsåker BVC i Mölndal

Föräldrautbildning

Forsåker Vårdcentral & BVC i Mölndal erbjuder föräldrautbildning i grupp där du kan få stöd och råd kring barnets mat- och näringsintag, amning, sömn, gränser, relationer, hur man förebygger olycksfall och inte minst kring föräldraskapet.

Vid sjukt barn

Obs! Det är mycket viktigt att du och ditt barn inte kommer till vår BVC-mottagning om ni har förkylningssymtom. Samtliga föräldrar och syskon är välkomna, förutsatt att även de är friska. Detta för att spädbarn kan vara mycket känsliga för vissa virussjukdomar, som enbart orskar lindriga symtom hos större barn. Besök av övriga anhöriga till BVC undabedes.

Ingen avgift

Ett besök med ditt barn är inte avgiftsbelagt. Observera att uteblivna besök kan debiteras.

BHVQ

Från och med 2023 så rapporterar vårt BVC statistik till BHVQ: https://bhvq.se/.

Mer information

Kunskap kan göra att du som förälder känner dig tryggare och säkrare i din roll. Du är alltid välkommen att kontakta oss när du har frågor, men mycket information finns att hämta på nätet. Nedan finner du några bra länkar. Tipsa oss gärna om fler.

Bebisar på Forsåker BVC i Mölndal

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev om du vill få utskick om nyheter, samhällsviktig information eller vaccinationer.