Välkomna till vår Barnavårdscentral!

Vi är väldigt stolta över vår kompetenta personal och vår fina hemtrevliga BVC. På Forsåker BVC arbetar specialistläkare Elin Andersson och Joel Ellbin samt barnsjuksköterska Ann-Sofie Svensson. Ann-Sofie har en lång och gedigen erfarenhet av arbete med barn och att bygga upp en BVC från grunden. På barnavårdcentralen ser vi fram emot att lära känna dig och ditt barn och ge en god och trygg omvårdnad från den allra första spädbarnstiden tills barnet börjar skolan. På BVC arbetar vi med hela familjen, med barnets bästa i fokus.

Vi svarar för kontroller av nyfödda och yngre barns hälsa och ger råd om allt som rör ditt barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Arbete sker enligt Nationella Barnhälsovårdsprogrammet. Vaccinationer ges enligt det nationella vaccinationsprogrammet.

Tillsammans med dig ser vi till att ditt barn får det stöd och den hälsovård som erfordras för att det skall må bra och få en optimal utveckling och tillväxt. Vi erbjuder hembesök till nyfödda. Vi erbjuder föräldrautbildning i grupp där du kan få stöd och råd kring barnets mat- och näringsintag, amning, sömn, gränser, relationer, hur man förebygger olycksfall och inte minst kring föräldraskapet.

Vid behov erbjuds stöd från psykologer, barnläkare, dietist, socionom och logoped inom barnhälsovårdens verksamhet. Vill du att ditt barn skall gå hos oss eller har du frågor gällande ditt barn, skriv till oss via knappen nedan eller ring 031-77 55 901. Om ditt barn är sjukt går det utmärkt att ställa frågor till din BVC sjuksköterska, men skall du boka tid så gör du det till vårdcentralen via bokningsknappen längst ned på sidan.

Chatta med oss

När ska barnen komma till BVC?

Vid samtliga besök görs rutinkontroll av längd, vikt och barnets fysiska och mentala utvecklingsnivå.

 • 0-1 mån - sjuksköterskebesök varje vecka
 • 1-2 mån - sjuksköterskebesök varannan vecka (läkarbesök vid 1 mån)
 • 2-6 mån - sjuksköterskebesök varje månad (läkarbesök vid 6 mån)
 • 6-12 mån - sjuksköterskebesök varannan månad (läkarebesök 12 mån)
 • 2-5 år - språktest vid sjuksköterskebesök
 • 3 år - teambesök med läkare och sjuksköterska
 • 4 år - Sjuksköterskebesök med syntest
 • 5-6 år - Avslutande besök inför skolstart
 • När barnet börjar skolan sänds journalen till skolsköterskan.

  Personal

  Ann-Sofie Svensson, BVC-sjuksköterska på Forsåker BVC i MölndalPå Forsåker BVC arbetar barnsjuksköterska Ann-Sofie Svensson, som har en gedigen erfarenhet av arbetet. Även specialistläkare från Forsåker Vårdcentral och barnläkare från Barn och Ungdomsmedicinska mottagningen i Mölndal bemmanar enheten.

  Besök oss

  Vi visar gärna vårt BVC för blivande föräldrar, ni är mycket välkomna att besöka oss!

  Hembesök

  Vi gör hembesök hos nyfödda och enligt Nationella Barnhälsovårdsprogrammet.

  Ingen avgift

  Ett besök med ditt barn är inte avgiftsbelagt.

  Föräldrautbildning

  Forsåker Vårdcentral i Mölndal erbjuder föräldrautbildning i grupp där du kan få stöd och råd kring barnets mat- och näringsintag, amning, sömn, gränser, relationer, hur man förebygger olycksfall och inte minst kring föräldraskapet.

  Vid sjukt barn

  Obs! Det är mycket viktigt att du och ditt barn inte kommer till vår BVC-mottagning om ni har förkylningssymtom. Samtliga föräldrar och syskon är välkomna, förutsatt att även de är friska. Detta för att spädbarn kan vara mycket känsliga för vissa virussjukdomar, som enbart orskar lindriga symtom hos större barn. Besök av övriga anhöriga till BVC undabedes.

  Mer information

  Kunskap kan göra att du som förälder känner dig tryggare och säkrare i din roll. Du är alltid välkommen att kontakta oss när du har frågor, men mycket information finns att hämta på nätet. Nedan finner du några bra länkar. Tipsa oss gärna om fler.

   MATKASSEN - Västra Götalandsregionen
   AMNINGSHJÄLPEN
   GIFTINFORMATION
   1177.SE, Barn och Föräldrar
   LIVSMEDELSVERKETS KOSTRÅD
   KONSUMENTVERKET
   TRAFIKSÄKERHET
   RIKSHANDBOKEN
     

  Våra öppettider är:

  Måndag till torsdag kl 07:00 - 17:00
  Fredagar kl 07:00 - 16:00
  Kvällsöppet måndag och torsdag till kl 20:00 (bokade besök)

  Vårdcentralen och BVC är stängd på helgdagar

  Vårdärenden som inte kan vänta hänvisas till Jourcentralen Åby

  eller 1177

  Gratis besöksparkering utanför vårdcentralen, se här
  Karta över parkering utanför Forsåker Vårdcentral & BVC

  Kollektivtrafik

  Linje 755, 761 eller 765 - Hållplats Kronogårdsgatan
  Flexlinjen stannar precis utanför vårdcentralen.

  VGR certifierad Vårdcentral 1177 Svenska Demensregistret Luftvägsregistret Nationella Diabetesregistret Nationella Vaccinationsregistret Tillgänglighetsdatabasen